Părintele arhidiacon Mihail Bucă s-a născut la data de 27 septembrie 1975, în orașul București, ca rod al dragostei dintre Ion și Filofteia Bucă. A urmat Școala Generală nr. 77 din cartierul Pantelimon al Capitalei, loc unde și-a petrecut aproape întreaga copilărie. De mic copil a iubit Biserica, mergând adesea cu părinții săi la mănăstirile din jurul Bucureștiului, participând la privegheri de noapte și petrecându-și timpul alături de mulți părinți duhovnicești cu viață deosebită. Dragostea de muzică i-a fost insuflată de tatăl său încă de la vârsta de 5 ani, care l-a adus la strana bisericii Mărcuța din București. Acolo a învățat primele cântări bisericești alături de el și de cântăreții bisericești, Petre Ștefănescu și Ioan Petre.

Remarcându-se prin vocea deosebită și prin dragostea față de muzica bisericească, părintele Ioan Roșescu, slujitor al bisericii Mărcuța, l-a îndrumat pe tânărul Mihail să se înscrie în anul 1994 la nou înființata Școală de cântăreți bisericești din cadrul Seminarului Teologic Ortodox din București, fapt care s-a și întâmplat. Încă din primele luni după admiterea la această instituție a fost remarcat de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie al Tomisului, pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei București, care, sfătuindu-l să înființeze un grup de muzică bizantină, avea să îl ia cu sine la multe din evenimentele bisericești ce aveau loc în Arhiepiscopia Bucureștilor, îndeosebi în București și județele Ilfov, Giurgiu și Prahova. Primii membri care s-au alăturat grupului înființat de acesta au fost Adrian Georgescu, Marian Petrovici, Daniel Pintilie, și Radu Dima, la care s-au adăugat pe parcurs și alți elevi atât de la Școala de Cântăreți, cât și de la Seminarul Teologic.

În anul 1997, făcându-se remarcat de Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, a fost cerut la strana Catedralei Patriarhale, lucru care s-a concretizat în luna septembrie a aceluiași an. Odată cu venirea sa, a început construirea unui grup psaltic de amploare, căruia i s-au alăturat pe rând Traian Diaconu, Florian Niculae, Florin Nica, Adrian Stolnicu, Gabriel Rădășanu, ș.a. Între anii 2001-2005 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniță Filofteia” din Pitești, obținând licența sub îndrumarea Pr. Prof. Univ. Dr. Marin Velea și a Pr. Conf. Univ. Dr. Ion Isăroiu, iar între anii 2005-2007 a frecventat programul de masterat în domeniul Teologiei Practice din cadrul aceleași facultăți.

Odată cu întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2007, a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Patriarhale în data de 25 decembrie, de sărbătoarea Nașterii Domnului. Totodată, este momentul în care grupul psaltic al Catedralei Patriarhale a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel numele de Tronos. Acest nume a fost ales din două motive: în primul rând pentru că prin muzică este slăvit neîncetat Tronul Preasfintei Treimi, iar în al doilea rând, pentru că Patriarhul României poartă și titulatura onorifică de „locțiitorul tronului Cezareei Capadociei”, acest ultim aspect arătând legătura sufletească dintre cor și Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, care a îndrăgit încă de la început acest grup, încurajându-i și susținându-i permanent activitatea.

Pasiunea pentru muzică a părintelui Mihail și dorința sa de perfecționare continuă l-au făcut un interpret fidel al muzicii bizantine. Performanțele sale deosebite, din punct de vedere solistic, nu i-au hrănit nicidecum ego-ul, ci l-au deschis mai mult spre colaborarea cu numeroși, alături de care a ajuns la realizări extraordinare. De asemenea, părintele a dorit să împărtășească cu multă generozitate trăirile sale și cunoștințele acumulate cu psalții tineri din jurul său, insuflându-le dragostea sa pentru cântecul bizantin. Cu ocazia unui concert susținut în luna mai a anului 2010 în „Aula Magna” a Palatului Patriarhiei de renumitul protopsalt grec, Theodoros Vassilikos, și de grupul psaltic Tronos, acesta a ținut să își exprime admirația pentru acest cor, dar mai cu seamă pentru protopsaltul Mihail:

„Am de spus numai lucruri bune despre muzica bizantină românească și, în special, despre grupul de psalți Tronos pe care îl îndrăgesc foarte mult, mai ales că dirijorul lui, maestrul Mihail Bucă, mi-a mărturisit că el a învățat să cânte după casetele mele și a luat foarte mult din ceea ce cântam eu. De aceea, mă bucur foarte mult, iar acum, după ce a muncit 15 ani în acest domeniu, văd că rezultatele sunt mult peste așteptările pe care le aveam și mă regăsesc în stilul lui de a cânta și, de asemenea, în stilul întregului grup. Am auzit că muzica bizantină nu se cântă numai la Patriarhie, ci se cântă și în alte biserici, lucru care mă bucură nespus, deoarece văd că muzica autentică este iubită, iar tinerii arată din ce în ce mai mult interes pentru ea. Apreciez, de asemenea, și inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care promovează această muzică și o consideră adevărata muzică a Ortodoxiei”.

Pentru bogată activitate muzicală, în data de 22 iulie 2013, părintele Mihail Bucă a fost hirotesit arhidiacon de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care avea să spună despre acesta următoarele:

„Felicităm pe părintele, acum arhidiacon, Mihai Bucă – unul dintre diaconii cei mai de seamă ai Patriarhiei Române, care prin marea lui osteneală misionară de a organiza și a conduce corul Tronos al Patriarhiei Române, acest cor psaltic foarte cunoscut acum grație muncii sale deosebite. L-am hirotesit arhidiacon ca să vadă că este prețuit, nu atât pentru multa slujire ca diacon, ci pentru diaconia muzicală, misionară”.

Ulterior, în ziua de 19 decembrie 2013, cu ocazia Concertului Tradițional de colinde „Răsăritul cel de sus”, grupul de psalți Tronos condus de părintele Mihail Bucă, a primit din partea din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, iar anul imediat următor, în ziua 17 august 2014, în cadrul „Concertului vocal-simfonic închinat Sfinților Brâncoveni”, eveniment organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, la Ateneul Român, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”. În ziua de 29 iunie 2016, în urma participării corului și a părintelui Mihail Bucă la evenimentele prilejuite de Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe întrunit în Creta în luna iunie a anului 2016, Preafericitul Părinte Daniel i-a oferit ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru clerici, pentru activitatea din timpul desfășurării Sfântului și Marelui Sinod.

Muzica interpretată de părintele Mihail nu este doar o reproducere a vechilor melodii și a partiturilor, ci o actualizare a acestora, ceea ce este deopotrivă un demers de recuperare și revalorificare a unei tradiții muzicale anterioare, cât și un act muzical creativ. Acesta își pune inima și sufletul în orice cuvânt rostit și cântat la strană. Putem spune că recompune muzica pe care o interpretează. El merge dincolo de textul muzical, către un nivel mai profund, acolo de unde izvorăște melodia pe care o redă într-un duh de libertate, adaptând sau nuanțând, poate, anumite detalii, fidel, însă, duhului melodiei. Astfel orice cântare, chiar binecunoscută, deosebită sau simplă, el o reproduce vie, fastuoasă, departe de orice stereotipie sau rutină. Pentru părintele Mihail și cântarea unui simplu „amin”, nu îl împiedică să tranforme aceast răspuns liturgic într-o mică operă de artă. Cu siguranță îl va interpreta cu stil, introducând pe cei din jurul său în starea sa de interpret artist și duhovnicesc. Muzicologul și cercetătorul Nicolae Teodoreanu (†2018) avea să spună despre părintele Mihail următoarele cuvinte:

„Cântarea părintelui Mihail Bucă, protopsaltul Patriarhiei Române, pleacă întotdeauna de la cuvânt. Aceasta înseamnă, că atenția sa se îndreaptă asupra înțelesului duhovnicesc care trebuie subliniat, împărtășit, dar și asupra ritmului și intonației cuvântului. Astfel, melodia vine și se retrage în valuri, după cum se derulează accentele tonice ale cuvântului, se precipită în cascade sau se așează și tace, după cum cere prozodia, dar și după cum se cuvine în locul și momentul cântării. Atent la cuvânt, el își ascute, totodată, un anume simț, pentru ca muzica să nu distoneze prin lungimi exagerate, sau prin precipitări nepotrivite, printr-un caracter prea agresiv, sau dimpotrivă prea moale, cu nevoia liturgică sau cu duhul celor dimprejurul său, liturghisitori, cântăreți sau simpli credincioși. Pentru cei care au ocazia de a-l însoți în cântare, el îi poartă pe aceștia cu drag împreună cu el într-o cântare însuflețită, fiind totodată extrem de atent și intransigent față de orice detaliu nelalocul lui. Dacă părintele Mihail Bucă, printr-un comportament natural, simplu, direct, induce celor dimprejur uneori o anume stare de voioșie și degajare bonomă, în spatele acesteia se ascunde un duh profund liturghisitor, ce se manifestă, cu adevărat, nu numai în Altar, dar și în strană. Căci, aceasta este vocația sa!”.

În ceea ce privește viața de familie, protopsaltul Mihail este căsătorit cu Daniela, împreună având cinci copii: Nicolae (n. 1999), Maria – Oana (n. 2003), Iustin – Adrian (n. 2007), Anastasia – Nectaria (n. 2010) și Irene – Ecaterina (n. 2018). Succesul pe plan profesional al părintelui Mihail se datorează în egală măsură soției sale, Daniela, care l-a degrevat în nenumărate rânduri de obligațiile familiale, fie cu ocazia repetițiilor și slujbelor îndelungate, fie cu ocazia plecărilor în țară și peste hotare în scopul promovării muzicii bizantine. Talentat și practic, o fire foarte prietenoasă, dovada cea mai elocventă în sensul acesta este respectul unanim și liber consimțit, al tuturor cântăreților din țară și al tuturor preoților, formați sub îndrumarea lui.

1. Arhidiaconul Mihail Bucă – Condacul „Suflete al meu”, glasul al II-lea, de Dionisie Fotino

2. Arhidiaconul Mihail Bucă – Citire ecfonetică (Apostol)